BrikettA Vállalkozás 2010-11-ben befektetőként és generál kivitelezőként épített meg és értékesített Pécsett, a Gebauer utcában egy 16 lakásos társas házat 585 négyzetméteren egy 21 férőhelyes teremgarázzsal. A Vállalkozás vezetősége a generál kivitelezés során szembesült azzal, hogy milyen nagy jelentősége van a beruházás során a tüzelőanyag kiválasztásának. Tanulmányok készültek, mely szerint a közeljövőben milyen tendenciák várhatóak az energia árak növekedése terén s a szakmai anyagokból egyértelműen kiderült, hogy a jövő a megújuló energia alapú fűtés előnyben részesítése. Mivel térségünkben a jövőben könnyen fellelhető lesz megfelelő minőségű alapanyag a brikett előállításához, ezért döntött a vállalat vezetősége úgy, hogy beruház egy brikettáló berendezésre.

Magyarország a felhasznált energia több mint 75%-át importálja. Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell, hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve. A Vállalkozás jelen beruházással sokat tehet ezen cél megvalósítása érdekében biomassza típusú tüzelőanyag előállításával.

 

A biomassza alapú energiaszolgáltatás rendszerének kiépítésekor a következő problémákkal szembesültünk:

  • nem biztosított a mindenhol stabilan elérhető, jó minőségű biomassza
  • nincsenek letesztelt, elérhető áron kapható - a magyarországi feltételekhez alkalmazkodó - biomassza kazánok
  • a vállalatok, közüzemek és a lakossági szereplők tájékozatlanok, alul- vagy félreinformáltak a témakörben

 

Tapasztalataink alapján a legfőbb probléma egy biomassza alapú energiaszolgáltató rendszer kiépítésében az, hogy a tüzelőanyag gyártóknak nincs garantált piacuk, mivel nincsenek még kihelyezve nagy számban biomassza kazánok. Kazánok pedig azért nincsenek elhelyezve egyrészt, mert nem ismertek az előnyeik, másrészt mert nem látják biztosítva a megfelelő tüzelőanyag ellátást.

A Bátatom Kft vezetősége a problémák ismeretében célként fogalmazta meg egy olyan zárt rendszer kidolgozását, melyben elégedettek lehetnek a tüzelőanyag gyártók, alapanyag-kereskedők és a felhasználók is.

BÁTATOM Kutató-fejlesztő és Szolgáltató Kft.

1111 Budapest, Lágymányosi utca 12.
Adószám: 12729694-2-43
Telefon: 06 20 939 99 99
E-mail: batatom@batatom.hu